BONCUK TUTKALI YAPIMI

Re: BONCUK TUTKALI YAPIMI

Mesajgönderen bilalhayridoğan » Cmt Nis 14, 2012 8:34 pm

ERCAN ÖZEK
Sadece bir gün jel (çok koyu değil)duran çega tutkalımda bozulmalar başladı.Resmen yarısı çürüdü.
Son anda yetiştim.2. ve 3. kalite tutkallarımda çürüme başlamamıştı onları hemen buzdolabına attım.
Çürümeye başlayan 1. kalite çeganın üzerine kendi yapışkan özelliği olmayan bir su çıkmış.Bu suyu hemen havlu kağıtla emdirerek aldım.ve onu da bozdolabına attım.Bu mevsimde kurutmak çok sorun olacak belli.
Hocalarım bu çürüyen tutkaldan kurtardıklarımı kullanmamı tavsiye edermisiniz?
ERCAN ÖZEK
https://gazi.academia.edu/BİlalHayriDoğan
"(o oku)Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı." (enfal suresi 17.ayet)
bilalhayridoğan
 
Mesajlar: 320
Kayıt: Pzt May 30, 2011 5:40 pm
Konum: ANKARA

Re: BONCUK TUTKALI YAPIMI

Mesajgönderen bilalhayridoğan » Cmt Nis 14, 2012 8:35 pm

İLKAY DEMİRHAN
Ercan bey, 75 derecede erittiğimiz kollajen maddesi protein yapısında olduğu için aynı zamanda bakteriler için besi ortamıdır. Dolayısıyla ısısı bakterilerin üreyebileceği derecelere düşünce hızla bakteriler çoğalacaktır. Bu da tutkalın ana maddesi kollajenin bakteriler tarafından diğer bazı yan ürünlere parçalanmasına yol açacaktır. Sonuçta yaptığımız tutkalı, ya suyunu uçurarak hızla kurutmalıyız ya da buzdolabına koymalıyız.

Direk ısıtan tost makinası gibi bir aleti sinir eritmede kullanabilirsiniz. Isıtıcının üzerine içi su dolu metal bir kap koyarsınız. Metal kabın içerisine cam yada porselen kaseyi koyarsınız. Kasenin içerisine eriteceğiniz siniri yada balık hava kesesini koyarsınız. Metal kabın içerisindeki su ısısını sürekli kontrol edersiniz. 75 derece civarında sabit kalmasına dikkat ederek (75 altına düşmesi çok önemli değil ama 75 üstüne çıkmamalı. Çünkü protein yapısındaki kollajen maddesi 75 üzerinde bozularak özelliğini kaybeder.) tutkalınızı yapabilirsiniz.
Burada gerekli malzemeler;
1. Tost makinası yada herhangi bir ısıtıcı,
2. Su kaynatma kabı,
3. 0-100 derece arası termometre,
4. Tutkalı yapmak için porselen ya da cam kase.

İLKAY DEMİRHAN
https://gazi.academia.edu/BİlalHayriDoğan
"(o oku)Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı." (enfal suresi 17.ayet)
bilalhayridoğan
 
Mesajlar: 320
Kayıt: Pzt May 30, 2011 5:40 pm
Konum: ANKARA

Re: BONCUK TUTKALI YAPIMI

Mesajgönderen bilalhayridoğan » Cmt Nis 14, 2012 8:36 pm

ERCAN ÖZEK
Teşekkür ederim İlkay Hocam..
Şimdi buzdolabından çıkardım ve artık tamamen kaç gün sürerse sürsün 75 derece fırına kurumaları için attım.
Vay be benim tencere modellikte yapıyor ha..
Yok Hocam ne kızması ...asla sizlere karşı ne aklımdan ne de gönlümden geçmez....
Hem unutmadan ...bence sinirleri boncuk boncuk yapıp ve sinirleri pamucuk yapmadan eritmek daha iyi olur kanısındayım ki;Ben sinirlere ısı ve su teması daha çok olsun ve daha çabuk erimelerini sağlamak için olabildiğince küçültmeye çalışmıştım(pamucuk haline getirmiştim)gerek yok.Çünkü sinir parçaları ne kadar çok küçük olursa (tamam hızlı eriye bilirler ama) tülbentten süzülen tutkalda tülbent aralarından süzülen o kadar çok tortu oluyor ve tülbent gözeneklerini tıkayıp süzülmeyi çok zorlaştırıyor.Bu da süzümün kolay olması için beni tutkalı daha da sıvılaştırmaya itti ve sonuçta da zor buharlaşan ve geç kuruma olduğu için çürümeye sebep oldu.
Ve blender kullanacaksanız kesinlikle en son kalan atık tortuları-posaları blenderden geçiriniz ve diğerleriyle asla karışrırmayınız.
Yani sinirler eritmeye tutulmadan önce ya tamamen toz olmalı (asla olmuyorlar yada iri boncuk tanesi kadar olmalılar kanısındayım.
Deneye yanıla göreceğiz artık.
Kolay gele.
ERCAN ÖZEK
https://gazi.academia.edu/BİlalHayriDoğan
"(o oku)Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı." (enfal suresi 17.ayet)
bilalhayridoğan
 
Mesajlar: 320
Kayıt: Pzt May 30, 2011 5:40 pm
Konum: ANKARA

Re: BONCUK TUTKALI YAPIMI

Mesajgönderen bilalhayridoğan » Cmt Nis 14, 2012 8:37 pm

ARSİLAN
Kokan tutkallar çöpe arkadaşlar. Türk yayı en kaliteli malzemenin yayıdır. Hızla kurutursanız kokamaz.
ARSİLAN
https://gazi.academia.edu/BİlalHayriDoğan
"(o oku)Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı." (enfal suresi 17.ayet)
bilalhayridoğan
 
Mesajlar: 320
Kayıt: Pzt May 30, 2011 5:40 pm
Konum: ANKARA

Re: BONCUK TUTKALI YAPIMI

Mesajgönderen bilalhayridoğan » Cmt Nis 14, 2012 8:38 pm

ERCAN ÖZEK
Sinirlerin tamamının erimediğini bende gözlemledim.Hatta ben sinirlerin tamamanı kahve değirmeninden geçirip pamucuk yaptım ve bu halde bile dehşet ince ve ısı ve su temas eden belkide 2-3 mm olan sinirler bile erimedi.Pamucuk olan sinilerimin birleştiğini anlamak çok zor.Bende ayrıca topak topak toplanmadılar ve ben günde belki sadece üç-dört defa karıştırdım.
Dibe çökme karıştırmadığım zaman elbette oldu.
En son kalan sinir tortularını blenderden geçirdiğimde boza gibi oldular ve bunda da belki 0.5x0.5 mm gibi bir boyuta düştüler.
Bence sinirler 6 günden çok daha fazla ısıtılırsa belki tamamı erir.
Erimeyen sinir olur mu bilmiyorum ,bunu ancak akademik personelimiz bana-bize açıklayabilir.
Bunuda ancak ben şahsen yaz aylarında deneyeceğim.
Kolay gele.
***********************************
SA.
300 gram çega tutkalı yapma denememde elde ettiğim çürüyenler ve tortular dahil 172 gram.
Bunların 92 gramı çürüyen ve bozulan tutkal .
55 gramı en sağlamı
25 gram olan tortuları.
kaptan kaba aktarımda ve tülbentte çok ziyan oluyor.
bu yüzden kesinlikle en az 1 kg sinir ile çega yapılamaya çalışılmasını şiddetle tavsiye ederim.
Kolay gele.
ERCAN ÖZEK
https://gazi.academia.edu/BİlalHayriDoğan
"(o oku)Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı." (enfal suresi 17.ayet)
bilalhayridoğan
 
Mesajlar: 320
Kayıt: Pzt May 30, 2011 5:40 pm
Konum: ANKARA

Re: BONCUK TUTKALI YAPIMI

Mesajgönderen bilalhayridoğan » Cmt Nis 14, 2012 8:39 pm

Tutkal yaparken tutkalın çürüyüp bozulduğunu anlamak;
ERCAN ÖZEK
Süzme işlemi de bitince tepsilere yaydım.Her ayrı bir kaliteyi ayrı tepsilere dizmiştim.
1.kalite ilk süzülün ve hiç tortu olmayan tepsi içindeki tutkal birgün içinde oda sıcaklığında çürüdü.Resmen koktu,çok pis koktu ve yeşilimsi bir renk aldı.
Diğerleri bozulmamıştı ve hemen iç ısısı 70-75 derece ayarlı turbo fanlı fırında 10 saatte tamamen kuruttum.
Oda sıcaklığına kesinlikle bırakılmamalı.
Havalandırma-buharlaştırma işlemini yapmak için kesinlikle yaz ayları şart.
Fırın kesinlikle turbo fanlı olmalı,fanlı olmazsa çok çok zor kuruyor.
Eğer kurutma işleminin başında bekleyemezseniz (fırının)hemen buzdalabına atın.
Ayrıca hazırlıklı olun ki ortam tamamen sinir kokuyor.
Buzluğa değil,normal raflara.
ERCAN ÖZEK
https://gazi.academia.edu/BİlalHayriDoğan
"(o oku)Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı." (enfal suresi 17.ayet)
bilalhayridoğan
 
Mesajlar: 320
Kayıt: Pzt May 30, 2011 5:40 pm
Konum: ANKARA

Re: BONCUK TUTKALI YAPIMI

Mesajgönderen bilalhayridoğan » Cmt Nis 14, 2012 8:40 pm

İLKAY DEMİRHAN
Kıymetli arkadaşlar,
Bu tür organik malzemede duyulan hafif deri, paça çorbası, yağ, et ve buna benzer gıda niteliğindeki kokular normaldir. Malzemenizden ekşimiş süt kokusu, leş kokusu, kokuşmuş peynir kokusu gibi ekşimsi kokular duyarsanız bilinki bakteriler ürününüzü parçalamaya başlamış demektir. Bu duyduğunuz koku da asidik parçalanma ürünlerinin kokusudur.
Saygılarımla.
İLKAY DEMİRHAN
https://gazi.academia.edu/BİlalHayriDoğan
"(o oku)Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı." (enfal suresi 17.ayet)
bilalhayridoğan
 
Mesajlar: 320
Kayıt: Pzt May 30, 2011 5:40 pm
Konum: ANKARA

Re: BONCUK TUTKALI YAPIMI

Mesajgönderen bilalhayridoğan » Cmt Nis 14, 2012 8:41 pm

ERCAN ÖZEK
İlkay hocamın yazdığı gibi hafif deri, paça çorbası, yağ, et ve sinir kokusu elbette var.İnan terbiyeleyip,limonlasam bildiğin paça çorbası niyetine içebilirdim.
Bozulan inan iğrenç kokuyor ve yeşilimsi renk almaya başlıyor ve ilk önce tutkal sıvısı içinde,bölge bölge düğme tanesi gibi yuvalar oluşturdular.Bu düğme kadar yuvalarda da sinir çukurlaşmaya(herhalde bakteriler yediği için) ve bu çukurun içinde de ayrıca yapışkan olmayan su toplanmaya başlamıştı.
Önceki sayfalarda bozulan tutkalın resmini ve belli olsun diyede kağıt mendille kaplamıştım.
Şimdi bana güleceksiniz ...;Bu bozulan tutkalımın içine bakteriler ölsün diye yarım çorba kaşığı sirke ve çamaşır suyu döktüm ,daha beter kokmaya başladı,bu gidişle simyaya da başlayacağım galiba Very Happy
Asla geri kazanım yolu için bunları yapmayın.Bozulan doğruca çöpe...
Ben bozulanı sadece gözlemlemek ve denemek için kuruttum ve sakladım..
Bozulanın yanında sağlamlarımda var,hepsi bozulmadı yani ..
[b]ERCAN ÖZEK[/b]
https://gazi.academia.edu/BİlalHayriDoğan
"(o oku)Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı." (enfal suresi 17.ayet)
bilalhayridoğan
 
Mesajlar: 320
Kayıt: Pzt May 30, 2011 5:40 pm
Konum: ANKARA

Re: BONCUK TUTKALI YAPIMI

Mesajgönderen sayginocalan » Pzt Nis 16, 2012 6:53 pm

Boynuz, kabza ve kasanların yapıştırma işleminde tek başına çega kullanılması yanlış mı olur? Buralarda balık tutkalının kullanılması mı gerekiyor?
sayginocalan
 
Mesajlar: 48
Kayıt: Pzt Mar 26, 2012 7:50 pm
Konum: Muğla, Milas

Re: BONCUK TUTKALI YAPIMI

Mesajgönderen bilalhayridoğan » Sal Nis 17, 2012 8:56 am

sayginocalan yazdı:Boynuz, kabza ve kasanların yapıştırma işleminde tek başına çega kullanılması yanlış mı olur? Buralarda balık tutkalının kullanılması mı gerekiyor?

Kabza, kasan ve sinir yapıştırmalarının hepsinde çega tutkalı kullanılabilir. Balık tutkalı sadece boynuz için geçerli diyebiliriz.
https://gazi.academia.edu/BİlalHayriDoğan
"(o oku)Attığın zaman da sen atmadın, fakat Allah attı." (enfal suresi 17.ayet)
bilalhayridoğan
 
Mesajlar: 320
Kayıt: Pzt May 30, 2011 5:40 pm
Konum: ANKARA

ÖncekiSonraki

Dön Tutkal

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

cron